SCANDALUL cărnii de cal

SCANDALUL cărnii de cal
Ministerul Agriculturii precizează că ancheta la cele două abatoare indicate de serviciile veterinare franceze drept surse ale cărnii de cal este în derulare, una dintre unităţi fiind "aproape exclusă" de sâmbătă în privinţa suspiciunilor, în timp ce la cealaltă se fac în continuare verificări.

Precizarea vine după ce tot Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) informa, sâmbătă, cu referire la originea cărnii de cal ce a declanşat un scandal în Marea Britanie, că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România.

Ancheta demarată sâmbătă este în continuare în derulare, având în vedere "volumul mare şi complexitatea documentelor referitoare la asigurarea trasabilităţii", potrivit unui comunicat de duminică al ministerului.

"Până în prezent, în urma derulării anchetei, rezultă că una din unităţi este aproape exclusă urmare a faptului că a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal. Pentru cea de-a doua unitate, în momentul de faţă, se verifică listele de trasabilitate cu locurile de descărcare şi documentele aferente, ancheta nefiind încă finalizată din cauza volumului mare de activitate al acestei unităţi, precum şi din lipsa elementelor de identificare solicitate autorităţilor franceze", se mai arată în comunicatul de duminică al MADR.

Reprezentanţii MADR mai amintesc că "nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituţie a cărnii de vită cu cea de cal" şi estimează că, în cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, vor fi obţinute informaţii suplimentare de natură să clarifice gradul de implicare al unităţilor româneşti.

Totodată, MADR "condamnă astfel de practici menite să inducă în eroare consumatorul şi se angajează alături de autorităţile din celelalte state ale UE să-i identifice şi să-i pedepseasca, în conformitate cu legea, pe cei care vor fi găsiţi vinovaţi".

Descoperirea cărnii de cal în lasagna marca Findus a provocat un scandal în Marea Britanie. Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus a afirmat, sâmbătă, că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, a relatat AFP.
Data adaugării: 10/02/2013 Autor: furnizorialimente